A través d’aquest web podreu conèixer els projectes i les activitats finançades per el Consell d’Eivissa través del Fons Pitiús de Cooperació.

El Consell d’Eivissa, des de la seva mirada local, mediterrània i insular, vol sumar la seva contribució a altres agents locals per a la construcció d’un món més just i sostenible. I això, amb la convicció de què només amb una cooperació  transformadora i molt més intensa es podran abordar les problemàtiques que com a humanitat compartim i que esdevenen vertaders reptes col·lectius: el canvi climàtic, l’augment de les desigualtats, l’exclusió, l’esgotament i el mal ús dels recursos naturals, les migracions forçoses… 

Aquesta cooperació, expressió del compromís i de la solidaritat del poble eivissenc amb el món, es vertebra a través de  Fons Pitiús de Cooperació (www.fonspitius.org), una xarxa de tots els municipis de l’Illa d’Eivissa, el Consell d’Eivissa, el Consell de Formentera, així com el Govern de les Illes Balears. A través d’aquesta associació, de caire municipal i local, el Consell d’Eivissa destina una part del seu pressupost per contribuir al benestar i la dignitat dels pobles i de les persones, com una estratègia pública de compromís que pren com a referència la defensa dels drets humans, l’equitat de gènere i la cultura de pau.  

Quin import destina el Consell d’Eivissa a cooperació?

El Consell d’Eivissa és soci fundador del Fons Pitiús de Cooperació, i, per tant, destina part del seu pressupost a la cooperació per a la transformació social des de l’any 1999, any de la constitució del Fons.

Aquesta aportació és de 150.000€ en 2023, que es distribueix de la següent manera: EL 83% va dirigit al finançament, seguiment i avaluació de projectes, el 10% a educació per a la transformació social i el 6% a gestió. 

Aquesta cooperació, expressió del compromís i de la solidaritat de la ciutadania d’Eivissa amb el món, es vertebra a través de  Fons Pitiús de Cooperació (www.fonspitius.org), una xarxa de tots els municipis de l’Illa d’Eivissa, el Consell d’Eivissa i el Consell de Formentera, així com el Govern de les Illes Balears. A través d’aquesta associació, de caire municipal i local, l’Ajuntament d’Eivissa destina una part del seu pressupost per contribuir al benestar i la dignitat dels pobles i de les persones, com una estratègia pública de compromís que pren com a referència la defensa dels drets humans, l’equitat de gènere i la cultura de pau.

Aportació 2023: 150.000€

No Data Found

Per què formar part d’un Fons de Cooperació?

Formar part d’una xarxa d’entitats locals en l’àmbit de la cooperació,  comporta avantatges diversos:  

. Millora la qualitat de la cooperació i dels projectes finançats, ja que hi ha un equip tècnic especialitzat en aquest àmbit. 

. Permet reduir despeses de gestió, ja que el personal és compartit per la xarxa d’entitats que forma el Fons.  

. Evita la dispersió de convocatòries. 

. Permet participar en projectes de major envergadura que poden tenir un impacte més elevat en les poblacions on es desenvolupen.  

 

A través d’aquest web podreu conèixer els projectes i les activitats finançades pel Consell d’Eivissa través del Fons Pitiús de Cooperació.

Projectes

El Consell d’Eivissa finança projectes de cooperació presentats a la convocatòria anual que obre el Fons Pitiús de Cooperació i a la que s’hi presenten entitats amb seu a Eivissa o Formentera i també, directament, entitats de països del Sud. 

Al web trobareu informació dels projectes finançats pel Consell a partir de 2021. Si voleu conèixer els projectes finançats abans d’aquesta data podeu visitar  aquest enllaç.

Xarxa Educativa

per a la transformació social

La Xarxa va ser creada en 2008 a partir d’un compromís comú d’integrar l’Educació Transformadora en la pràctica diària dels centres educatius de les Pitiüses. Actualment, 16 centres de tots els municipis de les nostres illes ja formen part de la Xarxa.

Tenim el convenciment que una vida respectuosa amb el nostre planeta i amb els Drets Humans només és possible a través d’una ciutadania activa en la transformació social. Persones que, conscients dels reptes globals actuals, siguin capaces de responsabilitzar-se del seu entorn promovent canvis significatius en ell, en pro d’un món més sostenible i just per a tots els éssers que l’habitem.

I sabem que l’eina fonamental per anar construint aquesta ciutadania és l’educació, entesa en un sentit ampli, que involucri tots els agents de la nostra comunitat: persones, entitats, associacions, institucions, empreses, etc. Les escoles són un important agent transformador i per aquesta raó el Fons Pitiús de Cooperació treballa intensament amb elles a través de la Xarxa Educativa per a la Transformació Social.

Dins aquesta Xarxa hi ha un total de 16 centres educatius, dels quals 15 són de l’illa d’Eivissa.

Aquests són els centres educatius de l’illa d’Eivissa:


CEIP Can Misses

Escola del municipi d’Eivissa, situada al barri de Can Misses. És un centre d’educació infantil i primària de doble línia, que s’incorpora a la Xarxa el curs 2022/23. Té un total de 395 alumnes i el seu claustre està format per 39 docents.

Està agermanada amb l’escola Palo Blanco,  situada a la comunitat de Palo Blanco (municipi de Palacagüina, Nicaragua). El centre té actualment 29 alumnes (de 1r a 6è de primària) i 2 mestres

CEIP Portal Nou

Escola d’infantil i primària, amb un total de 10 unitats, situada a la ciutat d’Eivissa. S’incorpora a la Xarxa el curs 2022/23.

Està agermanada amb l’escola rural de primària Salvador Vilchez, situada a la comunitat de Matazano (Nicaragua). Aquest centre té un total de 57 alumnes (32 boixos i 25 boixes) i 2 docents.

CEIP Sa Joveria

Aquesta escola de doble línia està situada a la ciutat d’Eivissa. És un centre d’educació infantil i primària, incorporat a la Xarxa en el curs 2016/2017.

Està agermanada amb el Centro Escolar Licenciado Edmundo Díaz Ríos, de la comunitat de Chichicaste, que té matriculats 108 alumnes (53 boixos i 58 boixes) i compta amb 5 docents.

El Escoleta Can Cantó

Centre municipal d’educació infantil de 0 a 3 anys situat al barri de Can Cantó, a la ciutatd’Eivissa. S’incorpora a la Xarxa el curs 2022/23.

EI s’Escoleta de Vila

Centre municipal d’educació infantil de 0 a 3 anys situat al centre de la ciutat d’Eivissa. S’incorpora a la Xarxa el curs 2022/23.

CC. Santíssima Trinitat

Aquest centre concertat, en el que s’hi imparteix educació infantil, primària i secundària, està ubicat al centre de Sant Antoni de Portany. Va entrar a formar part de la Xarxa el curs 2013/2014.

Està agermanat amb l’Institut Públic Cristo Rey, ubicat al centre urbà de San Lucas (Nicaragua). Té un total de 662 alumnes (363 boixos i 299 boixes) i el seu claustre està format per 12 docents.

CEIP Labritja

Centre d’educació infantil i primària d’una línia, situat al poble de Sant Joan de Labritja. Va entrar a formar part de la Xarxa el curs 2014/2015.

Està agermanada amb l’Escola Rural de Primaria Emmanuel Mongalo y Rubio, situada a la comunitat de El Rodeo (municipi de San Lucas, Nicaragua). És una escola petita, amb un total de 30 alumnes matriculats (12 boixos i 18 boixes) i 2 docents.

CEIP Puig d’en Valls

Tal com indica el seu nom, el centre està ubicat a Puig d’en Valls, població del municipi de Santa Eulària des Riu. És una escola de doble línia i també és membre de la Xarxa des del curs 2007/2008, primer any de funcionament de la mateixa.

La seva escola agermanada de Nicaragua és la Escuela Rural de Primaria Rafaela Herrera, situada a la comunitat de San Pedro. Té matriculats un total de 63 alumnes (34 boixos i 29 boixes) i hi treballen 3 docents.

CEIP S’Olivera

Aquesta escola es troba a Puig d’en Valls, població del municipi de Santa Eulària des Riu. És un centre d’educació infantil i primària de doble línia, que és membre de la Xarxa des del curs 2012/2013.

Està agermanada l’escola rural de primària Eladio Garmendia, situada a la comunitat de Cuyas (municipi de San Lucas, Nicaragua). El centre té un total de 119 alumnes matricualts (59 boixos i 60 boixes).

CEIP Sant Antoni de Portmany

El centre està ubicat al barri de Sa Serra, en el municipi de Sant Antoni de Portmany. És una escola de doble línia que compta amb un total de 450 alumnes entre educació infantil i primària. És membre de la Xarxa des del curs 2013/2014.

La seva escola agermanada a Nicaragua és la Escuela Rural de Primaria José Julián Rodríguez. Està situada a la comunitat de El Volcán, a 3,5 km de San Lucas. Té 9 docents i un total de 154 alumnes matricuats (75 boixos i 79 boixes).

CEIP Sant Jordi

El centre es troba al poble de Sant Jordi, que pertany al municipi de Sant Josep de sa Talaia. És una escola d’una línia i va ser també un dels primers centres que van formar part de la Xarxa, el curs 2007/2008.

Està agermanada amb la Escuela Rural de Primaria Ramón Alfaro, de Nicaragua. Aquesta està situada a la comunitat de El Tablón, a 18 km de San Lucas. El número total d’alumnes matriculats és de 57 (30 boixos i 27 boixes) i compta amb 2 docents.

CEIP Santa Gertrudis

L’escola està ubicada a Santa Gertrudis, població que pertany al municipi de Santa Eulària des Riu. És una de les escoles que van entrar a la Xarxa en el moment de la seva creació, és a dir, el curs escolar 2007/2008.

Està agermanada amb una escola rural de Nicaragua, concretament amb la Escuela José Santos Zelaya. Aquesta està situada a la comunitat de Malpaso (municipi de San Lucas) i compta amb un total de 137 alumnes matriculats (70 boixos i 67 boixes) i 9 docents.

CEIP Torres de Balàfia

Aquesta escola unitària es troba a Sant Llorenç, en el municipi de Sant Joan de Labritja i és membre de la Xarxa des del curs 2011/2012.

La seva escola agermanada a Nicaragua és la Escuela Rural de Primaria Cacique Diriangen, situada a la comunitat de Miquilce (municipi de San Lucas). Té un total de 40 alumnes matriculats (16 boixos i 24 boixes) i 2 docents.

EI Es Vedranell

L’escoleta infantil està situada a la població de Sant Agustí, al municipi de Sant Josep de sa Talaia. Compta amb un total de 74 alumnes, amb edats entre els 0 i 3 anys, i un equip educatiu de 8 membres. El curs 2018/2019 entra a formar part de la Xarxa.

EI Ses Païsses

Centre d’educació infantil de 0-3 anys situat al barri de Ses Païsses, al municipi de Sant Antoni de Portmany. Actualment compta amb 57 infants i el seu equip educatiu està format per 7 membres. S’incorpora a la Xarxa el curs 2022/23.

Les escoles de la Xarxa estan agermanades amb escoles rurals dels municipis de  San Lucas i Palacagüina, a Nicaragua. Durant el curs escolar, les escoles de la  Xarxa i les de Nicaragua treballen sobre una temàtica comuna, triada conjuntament i relacionada amb els reptes globals actuals. A partir d’aquesta temàtica i sobre la base de l’Educació per a la Transformació Social, cada centre desenvolupa un projecte que després comparteix amb l’escola agermanada. Tot això suposa un intercanvi de coneixements i pràctiques des de la reciprocitat i el respecte mutu, que al seu torn afavoreix la comprensió de la doble dimensió local-global de les problemàtiques de la Humanitat: que ens afecten a totes i que és a les nostres mans ser part de la solució.

Des del Fons s’acompanya als centres de la Xarxa en aquest procés, a través de:

Activitats